HR-Fysio

T:mi Hanne Rainesalo, Fysioterapeutti (YAMK)

Fysioterapia, oheisharjoittelu ja valmennuksen tuki

Liikkujille ja urheilijoille

Miksi fysioterapeutti?

Fysioterapeutti (AMK) on terveydenhuollon laillistettu ammattihenkilö, liikkeen ja liikkumisen asiantuntija. Mm. anatomian ja biomekaniikan osaamisellaan fysioterapeutti pystyy arvioimaan kehon toimintaa ja tunnistamaan ongelmia, jotka saattavat haitata elämää. Urheilua ja liikuntaa tukevassa fysioterapiassa pääpaino on tuki- ja liikuntaelimistössä, mutta nykyaikaisen, kokonaisvaltaisen ihmiskäsityksen mukaan myös psykofyysisellä ja neurologisella osaamisella on arvoa.

Fysioterapeutti valmennuksen tukena

Periaatteena on aina yksilöllinen lähestymistapa, analyysi ja harjoitteluohjelma, olitpa sitten ammattilainen, harrastaja tai aloittelija. Maailmassa on paljon hyviä valmiita konsepteja harjoitteluun, mutta ne eivät aina taivu yksilön tarpeisiin. Erityisesti silloin, kun asiakkaalla on kipuja tai vamma, kannattaa kääntyä fysioterapeutin puoleen, onhan hän myös kuntoutuksen ammattilainen.

Fysioterapeutti ei ole urheiluvalmentaja, vaan toimii omavalmentajan rinnalla, ohjaten ja opettaen urheilijaa käyttämään kehoaan optimaalisesti, pystyäkseen toteuttamaan omavalmentajan ohjeita mahdollisimman tehokkaasti. Lopulta terapeutin tavoite on aina tehdä itsensä tarpeettomaksi.

Kuten valmentajia, myös fysioterapeutteja on erilaisia. Peruskolutuksen jälkeen suoritetut kliinisen työn jatko- ja erikoistumisopinnot ovat fysioterapeuteilla pääosin kurssimuotoisia. Lajispesifi osaaminen tulee lajin vaatimusten ymmärtämisestä. Esim. ratsastuksen kannalta olennaisimmat osaamisalueet liittyvät alaraajoihin, liikekontrolliin sekä vireystilan/stressinhallintaan.